De mooiste natuurgebieden

Ontdek het prachtige Zwanenwater, bezoek het unieke Wildrijk Sint Maartensbrug of verken de leukste wandelroutes van Noord-Holland. In de directe omgeving van Zeezand Recreatie vind je unieke natuur!

Het eeuwenoude Zwanenwater

Iets ten zuiden van Callantsoog ligt in de duinen Het Zwanenwater verscholen. Na aanleg van de Zijperzeedijk in 1596 is het Zwanenmeer ontstaan. Op een natuurlijke manier zijn door het stuiven van zand duinen, valleien en meren gevormd. Sinds 1973 is dit een beschermd natuurgebied. Het Zwanenmeer heeft de grootste natuurlijke duinmeren van Europa, een perfecte plek voor de wandelliefhebbers.

Er zijn twee wandelroutes, een van 2 km en een langere van 4,5 km. Deze routes laten jou de prachtige duinvalleien vol bloemen en vlinders zien, maar ook vind je kun je hier de trekvogels tegenkomen die in de duinmeren op zoek zijn naar voedsel en rust.

Voor de vogelspotter is dit een ideale plek, bij de duinmeren staan drie vogelkijkhutten. Op het Bokkeneiland in het Tweede Water broeden in het voorjaar honderden aalscholvers in een kolonie en zelfs enkele lepelaars. In de lente hoor je de opvallende blauwborst horen zingen. Ben je lid van Natuurmonumenten en Landschap Noord-Holland? Dan heb je gratis toegang. Niet-leden kunnen een dagkaart kopen. De hond kun je beter thuis laten, die zijn niet toegestaan in het Zwanenwater.

Eendenkooi ’t Zand vroeger een bron van inkomsten

Meer dan 400 jaar geleden was de eendenkooi voor de bewoners een belangrijke bron van inkomsten. Hier lokte ze met hun eigen, zo goed als tamme eenden, wilde eenden om ze vervolgens te vangen. Na aankoop door Landschap Noord-Holland is hij volledig in oude staat hersteld.

Tijdens excursies wordt getoond hoe het vangen van eenden in zijn werk ging. Kom je hier in de periode van maart t/m juni? Boek dan een rondleiding, deze worden in deze periode zeer regelmatig georganiseerd. Voor of na de excursie kun je ook het natuurinformatiepunt bezoeken. Er zijn ook thema-excursies over insecten, waterdieren, stinzenplanten, vleermuizen en nog veel meer.

De leukste wandelroutes met Bloeiend Zijpe

Zeezand Recreatie ligt dicht bij de kust, maar midden tussen de tulpenvelden. Met de activiteiten van Bloeiend Zijpe is er de mogelijkheid om elk jaar deel te nemen aan de fiets- wandelroutes maar ook aan de vele andere activiteiten rondom het tulpenseizoen.

Frisse neus halen in het Pettemerbos

Vlak achter de duinen, ten noorden van Petten, ligt het Pettemerbos. In het bos kan je zo maar eens vogels, konijnen, hermelijntjes, vossen en zwarte Gallowayrunderen tegenkomen. Langs de esdoorns, eiken, heideveldjes en hulststruiken loop je over de kronkelige bos- en schelpenpaadjes. Ideaal om een frisse neus te halen en je ogen uit te kijken.