Natuurgebieden

Dicht aan zee en omringd door de natuurrijke landschappen van 'Het Zwanenwater', het Kooibos, de nollen en het weidelandschap van Zijpe, kan dit niet anders zijn dan een bron van inspiratie voor een ontspannen vakantie.

Zwanenwater

Zwanenwater

Natuur in topvorm

Natuurmonumenten beschermt en beheert het Zwanenwater al meer dan 40 jaar en dat is te zien. Het rijk gevarieerde duinlandschap ligt er in topconditie bij. Er leven meer dan 360 zeldzame plant- en diersoorten. Om die rijkdom te behouden worden de hooilandjes waar de orchideeën bloeien ieder jaar gemaaid. Ook heeft het Zwanenwater grasmaaiers in dienst, koeien en schapen voorkomen dat het duin dichtgroeit met grassen. De boswachters doen het werk niet alleen. Ze krijgen hulp van een grote groep vrijwilligers die zich het hele jaar door voor het Zwanenwater inzetten. Ze helpen mee met het beheer, geven excursies en zorgen voor het onderhoud van de paden en vogelkijkhutten. Natuurmonumenten beheert ook de naastgelegen Uitlandse Polder. Die is van levensbelang voor de natuur in het Zwanenwater. Door de waterstand op peil te houden, wordt voorkomen dat het Zwanenwater uitdroogt.

Wandelen

Wandelen

Kies een van de vele wandelroutes door de natuur en langs historische plekken waar de tijd heeft stilgestaan.

Download de app in de app store

Eendenkooi 't Zand

Eendenkooi 't Zand

Deze eendenkooi is al al meer dan 400 jaar geleden aangelegd. Voor de bewoners was de kooi een belangrijke bron van inkomsten. Na aankoop door Landschap Noord-Holland is hij volledig in oude staat hersteld. Het bos is inge­richt als vogelbos en er hangen ook vleermuiskasten. Tijdens excursies wordt getoond hoe het vangen van eenden in zijn werk ging, een boeiend bedrijf op de rand van cultuur en natuur. Vroeger gingen de eenden in de pan, nu worden de eenden geringd.

In de periode maart t/m juni organiseert de kooiker zeer regelmatig rondleidingen. Eenmaal per jaar is er een open dag. Voor of na de excursie kan er een bezoek worden gebracht aan het natuurinformatiepunt. Er zijn ook thema-excursies over insecten, waterdieren, stinsenplanten of vleermuizen en nog veel meer. Bel gerust voor meer informatie; 088-0064455.

Omgeving overzicht